top of page

Het injectietarief in Vlaanderen, wat moet je weten?

In Vlaanderen heeft de groeiende populariteit van zonnepanelen geleid tot het ontstaan van het injectietarief. Maar wat is het injectietarief? En waarom is het van belang voor mensen met zonnepanelen? In deze blogpost kom je er alles over te weten.


Wat is het injectietarief?


Het injectietarief, ook wel bekend als de "terugleververgoeding" of "vergoeding voor de injectie van elektriciteit", verwijst naar de vergoeding die je krijgt als eigenaar van zonnepanelen voor de elektriciteit die je levert (of "injecteert) aan het elektriciteitsnet. Wanneer je zonnepanelen meer elektriciteit genereren dan je op dat moment verbruikt, en je hebt geen batterij, wordt het overschot aan elektriciteit teruggevoerd naar het net. Dit overschot wordt gemeten door je elektriciteitsmeter. Het injectietarief is de prijs die je ontvangt voor de teruggeleverde elektriciteit.


Hoe werkt het juist?


De zonnepanelen op je dak vangen zonlicht op en zetten het om in gelijkstroom (DC) elektriciteit.

De opgewekte gelijkstroom wordt naar een omvormer gestuurd, die de DC elektriciteit omzet in wisselstroom (AC). Deze stroom gebruik je thuis in het huishouden en voor het elektriciteitsnet.

  • Als je op dat moment elektriciteit nodig hebt in je huis, wordt de door de zonnepanelen opgewekte stroom eerst gebruikt om aan je directe behoeften te voldoen. Dit vermindert de hoeveelheid elektriciteit die je van het openbare net moet afnemen.

  • Als de zonnepanelen meer elektriciteit produceren dan je op dat moment nodig hebt, wordt het overschot aan elektriciteit teruggevoed naar het openbare elektriciteitsnet. Dit gebeurt via je elektriciteitsmeter, die bidirectioneel is, wat betekent dat het zowel de inkomende als de uitgaande stroom registreert.

Voor de elektriciteit die je terug levert aan het net krijg je dus als vergoeding het injectietarief. De exacte tarieven hangen af van leverancier tot leverancier, het loont zeker de moeite te vergelijken.

De meeste leveranciers bieden enkel een injectietarief aan als je bij hen ook je elektriciteitscontract hebt (muv. Engie). Merk wel op dat er regelmatig veranderingen zijn in de regelgeving en tarieven voor zonnepanelen en teruglevering. Het is raadzaam dit in het oog te houden, dit kan namelijk van invloed zijn op hoe je je zonnepaneelsysteem het beste kunt benutten en hoeveel je kunt besparen op je energierekening!


Neem zeker contact op met je netbeheerder, de Vlaamse overheid of je vertegenwoordiger bij VMV Green voor actuele informatie of vragen hieromtrent.


Waarom is het injectietarief belangrijk?


Het injectietarief kan aanzienlijke financiële voordelen opleveren voor eigenaars van zonnepanelen.

In veel gevallen kan de vergoeding die je ontvangt voor de teruggeleverde elektriciteit je energierekening aanzienlijk verlagen, of zelfs leiden tot een overschot dat aan het einde van het jaar wordt uitbetaald.


Het injectietarief dient als stimulans voor duurzaamheid. Het beloont huishoudens en bedrijven die investeren in zonne-energie, waardoor ze worden aangemoedigd om groene energiebronnen te omarmen en hun ecologische voetafdruk te verkleinen.


Door de energie die wordt gegenereerd door zonnepanelen terug te voeden naar het net, draagt het injectietarief bij aan de stabiliteit van het elektriciteitsnet. Het helpt pieken in de energievraag op te vangen en draagt bij aan een betrouwbare stroomvoorziening.


Het injectietarief als financiële compensatie
Het injectietarief als financiële compensatie

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page